Nieuws over en

door Drabbe

Terug naar overzicht

Nieuwe NEN 1010: minder vaagheid

04 september 2015

nen1010

© september 2015  Drabbe Werkendam (Bron: NEN.nl)

De nieuwe NEN 1010, de norm voor elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur,  die dit najaar verschijnt zorgt voor minder vaagheid bij verbouw, renovatie en herbestemming van bestaande gebouwen. Doordat de Nederlandse overheid het bouw- en woningtoezicht wil privatiseren wordt de juridische status van deze NEN 1010 alleen maar sterker. En dat vraagt om eenduidigheid.

De Nederlandse overheid trekt zich steeds verder terug van preventieve wetshandhaving. Zo wil de huidige regering nog dit jaar het bouw- en woningtoezicht privatiseren. De wettelijke verplichtingen van gebouweigenaren en werkgevers blijven daarna echter onverminderd van kracht. Alleen hoeven zij pas achteraf, wanneer er iets goed mis gaat, voor de rechter aan te tonen dat zij zich aan die wetgeving hebben gehouden.

Als dat het geval is, biedt toepassing van de relevante normen ‘het sterkste vermoeden van overeenstemming met de essentiële eisen in de wet zelf’, zoals het in juridische termen heet. Daarom verschijnt er komend najaar niet alleen een geheel nieuwe NEN 1010. Ook de wetgeving rondom NEN 1010 gaat de komende jaren sterk veranderen. Dan wordt de juridische status van NEN 1010 voor alle betrokken marktpartijen nog helderder, ook op het gebied van verbouwing, uitbreiding en renovatie.